LYMFMASSAGE
Lymfsystemet är ett av kroppens cirkulationssystem, som får alldeles för lite uppmärksamhet i relation till den viktiga roll det spelar för vår hälsa och livskvalitet. 

Det kallas därför ofta det 'bortglömda' systemet. Ett fungerande lymfsystem ser bland annat till att kroppen kan försvara sig mot olika infektioner genom att avlägsna slaggprodukter och gifter. Lymfmassagens främsta syfte är att hjälpa till att 'städa' vår kropp genom att stimulera och öka på lymfsystemets hastighet. Kroppen kan då lättare transportera överskottsvätska och slaggprodukter från vävnader och ut i blodomloppet igen för att de där ska renas och slutligen transporteras ut ur kroppen via kroppsvätskor som urin och svett. Näringen från det vi äter och dricker omvandlas till blod och transporteras ut via artärerna för att därefter användas av cellen. Det som cellen använt blir till slaggprodukter och avlägsnas genom lymfsystemet som också tar bort 20 % av den vätska (vatten) som hjärtat pumpat ut. På så sätt avlastar ett fungerande lymfsystem hjärtat. Resten av blodet, 80 %, transporteras tillbaka till hjärtat via venerna. Lymfans flöde går i riktning mot lymfstationerna och med slutstation nyckelbensgropen, där den töms i blodbanan. Kroppen bildar 2-4 liter lymfvätska/dygn och samma mängd vätska behöver kroppen få ur sig  för att undvika svullnad och viktökning. Stagnationer leder till ansamlingar av slaggprodukter och det bildas fibroser som blir ömma.

Några vanliga symptom som kan tyda på stagnation i lymfsystemet:

Känner sig 'tung' och trög i kroppen

Svullen i olika kroppsdelar
Oförklarlig värk i kroppen
Svårt att gå ner i vikt
Trötthet
Celluliter
Kalla områden
Stumma spända ben
Led/ muskelvärk
Infektioner/förkylningar en stor del av tiden.

IR-matta och vibrationsplatta 3D finns att tillgå 

Lymfsystemet har ingen egen pump utan vätskan flyttas runt med hjälp av diafragman när vi andas samt av våra muskler när vi rör på oss. Vid nyckelbensgroparna sitter några av våra största lymfnoder och det är där lymfvätskan tömmer avfallet för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras via urinen

Så med fritt flöde i "reningsverket" så tar läkning fart.
Läs mycket mer om lymfsystemet, egenvård, tips på träning, verktyg och mycket mer på:  www.lymfsystemet.se

Ett tecken på flöde i lymfsystemet är rysningar där huden blir knottrig och skrynklig. Skrynklet brukar synas bra på handen. Du kan träna ditt lymfsystem varje dag med hjälp av egenvårdsprogrammet så att flödet förbättras för varje gång. Du kan följa detta program vid duschning, torkning eller när du smörjer dig med din hudlotion.

             Tejpning av lymfsystemet

Jag erbjuder tejpning av lymfsystemet som både stimulerar och ökar transporten av lymfvätskan i kroppen även efter behandlingen. Tejpen sitter 3-5 dagar och det går att duscha med den. Många upplever en mycket positiv effekt direkt efter appliceringen av tejpen.
Har du lymfödem är tejpning mycket effektivt för att transportera bort lymfvätskan till de friska lymfnoderna.

Skador som kan behandlas med lymftejpning:

- Ortopediska/Idrottsskador
- Lokala svullnader
- Lymfödem
- Fibroser
- Ärr

Vid besvär med lymfsystemet kan en kostkorrigering behövas, hos Metanoia kan du få tips och hjälp med din kostomläggning!